Kan du få startlån?
Mange kommuner krever at du har prøvd å få lån i vanlig bank før de behandler startlån søknaden din. Du kan få startlån hvis du er eller har følgende:
Barnefamilie
- Du har barn og har økonomiske utfordringer med å skaffe en egnet bolig.
- Du har behov for å sikre en trygg, god og stabil bosituasjon innen kort tid.
- Du har problemer med å dekke boutgiftene, og refinansiering med startlån kan bidra til at familien din kan bli boende i boligen .
Mottar trygd/ offentlige ytelser
- Du har lav, stabil og sikker inntekt, men får ikke tilstrekkelig lån i vanlig bank.
- Du har høy nok inntekt til at du kan betjene et startlån i tillegg til andre nødvendige utgifter.
- Boliglåntakere med gjelds-problemer
- Du har boliggjeld og annen gjeld med høy rente og står i fare for å miste boligen ved tvangssalg.
- Du klarer ikke å betjene nåværende gjeld, men kan dekke utgiftene og beholde boligen dersom lånene refinansieres med startlån.
Andre
- Du har særlige sosiale eller helsemessige utfordringer, og mangler en egnet bolig.
- Du har behov for å sikre en trygg, god og stabil bosituasjon innen kort tid..
- Startlån til kjøp eller refinansiering er nødvendig for å kunne opprettholde ditt arbeidsforhold.
Ungdom - Startlån til førstegangsetablerere
Dette lånet er først og fremst for deg som skal kjøpe for første gang.
Du kan ikke være i målgruppen for ordinært startlån, og du ha minimum fem prosent av boligens verdi i egenkapital. Du må ha prøvd å få lån i privat bank, men enten ikke fått lån eller ikke fått låne nok til å kjøpe en egnet bolig.
Som hovedregel kan du ikke ha eid bolig før, men det er noen unntak hvis du skal etablere deg på nytt etter en livskrise. Dette kan for eksempel være ved samlivsbrudd, samboers/ektefelles dødsfall eller tap av arbeidsevne.
Hvis du ikke oppfyller disse kravene eller at ingen av unntakene gjelder for deg, får du avslag på søknaden. Saksbehandleren vil fortelle deg om du er i målgruppen for ordinært startlån. I så fall må du søke på nytt.
Det er kommunen som behandler søknaden din og som beregner hvor stort lån du kan betjene over tid. I noen tilfeller kan kommunene gi tilskudd. Ta kontakt med kommunen din for å få vite mer om mulighetene dine.
Leie til eie
Flere skal kunne eie sin egen bolig, og flere skal få hjelp til å gå fra leie til eie ved hjelp av startlån. Særlig vanskeligstilte barnefamilier skal få bistand til å kjøpe egen bolig hvis de ikke greier det på egen hånd. Vi har to av tre ledige ny bygg som står klare i April for en leie til eie ordning.

Hva innebærer leie til eie?
Det finnes ulike modeller for leie til eie, men målet er at en husstand, som ikke kvalifiserer for lån i privat bank i dag, får hjelp til å kjøpe en bolig.
Flere boligbyggelag og utbyggere har modeller for leie til eie og deleie. Leie til eie innebærer å leie boligen i en periode først, mens deleie innebærer at man eier deler av boligen fra første dag. Disse er ofte rettet mot unge i etableringsfasen og kommunen er ikke involvert.
Kommunal leie til eie med startlån
Startlån til kjøp av bolig for personer som leier, og som ikke får lån i bank, er den vanligste formen for leie til eie. Dette er personer som enten kvalifiserer for startlån med en gang, eller har et inntektspotensial som gjør at de vil oppnå tilstrekkelig betjeningsevne i framtiden.
En variant er at kommunen tilbyr leietakere i kommunale boliger å kjøpe boligen etter at de har bodd i den i en periode. Kjøpet kan finansieres med startlån og/eller vanlig banklån og eventuelt tilskudd til etablering.
Kommunen bør vurdere leie til eie-avtale med barnefamilier og andre husstander som er i målgruppe for kommunal bolig, og som ikke oppfyller kravene til å få boliglån i dag, men som kan bli i stand til å kjøpe bolig på sikt. Husstanden inngår da en opsjonsavtale om fremtidig kjøp, samtidig som den inngår leieavtalen med kommunen.
Slike avtaler er vanligvis på fem år, og gir husstanden mulighet til å kjøpe boligen til en forhåndsbestemt pris, hvis den ønsker å beholde boligen ved leietidens utløp. Kommunen skaffer en bolig i tråd med husstandens nåværende og fremtidige behov. Når leietiden utløper, får leietakerne tilbud om å kjøpe boligen til prisen den hadde da avtalen ble inngått. Kjøpet finansieres med oppspart egenkapital i leieperioden, startlån og/eller vanlig banklån og eventuelt tilskudd til etablering.
Bostøtte
Bostøtte er en behovsprøvd statlig støtteordning for de som har lav inntekt og høye boutgifter.
- Husbanken og kommunen samarbeider om bostøtteordningen. Husbanken fatter vedtak, men det er kommunen som behandler søknaden og har all kontakt med deg som søker.
Kan du få bostøtte?
På Husbankens nettsider kan du se hvem som kan få bostøtte, hvilke krav som gjelder for boligen og hvilke inntektsgrenser som gjelder. Du kan også prøve bostøttekalkulatoren.
Søknadsfristen for bostøtte er den 25. hver måned. Utbetaling skjer ca. den 20. i påfølgende måned. Hvis du får innvilget bostøtte, blir søknaden din overført til neste måned. Får du avslag fordi du har høy inntekt en måned, blir søknaden din overført til neste måned automatisk.
Klage på vedtak og endringer
Hvis du mener noe er feil i vedtaket, kan du klage innen 3 uker etter du mottok vedtaket.
Du har plikt til å melde fra hvis det er endringer i noen av opplysningene du har gitt i søknaden. Sjekk alltid at det er brukt riktige opplysninger i vedtaket du får.
Mer informasjon
Du finner mer informasjon om både startlån og bostøtte på husbanken.no. Her ligger det detaljerte beskrivelser av hvordan du skal gå fram.
Du kan også henvende deg til kommunen for å få hjelp og veiledning.