Varsel om feiing

Feierseksjonen ved Halden brann- og feiervesen kommer for å foreta feiing hos deg. Etter å ha mottatt varsel om feiing, skal eieren sørge for at brannforebyggeren har tilfredsstillende adkomst til hele fyringsanlegget. Henviser til §6, 3. ledd i forskrift om brannforbygging.

Viktig informasjon til huseier/bruker/beboer før feiing utføres:

  • Alle ildsteder, luker, spjeld og trekk må være lukket, så unødig nedsoting unngås.
  • Godkjent stiger for atkomst til taket må være klargjort og klar for bruk.
  • Innvendige stiger må være lett tilgjengelige og klargjort.
  • Sotluke og feieluke må være tilgjengelig.
  • Huseier er ansvarlig for uttak av sot hvis brannforebyggeren ikke har tilgang til å gjøre det på dagtid.
  • Intet må være til hinder for feiingens utførsel.

Dersom feiing ikke kan utføres den fastsatte dag, eller det må avtales et fast klokkeslett, må huseier/bruker ta kontakt til feierseksjonen for ny avtale. Hvis feiing ikke kan utføres pga. sykdom eller værmessige utfordringer, vil feiing et nytt varsel vil bli sendt. 

Feiing

Etter at du har mottatt varsel om feiing, må du som huseier sørge for at hele fyringsanlegget er tilgjengelig for feiing, samt utstyrt og innrettet slik at det kan feies på tilfredsstillende måte. Dette innebærer at du skal legge frem godkjent stige og lukke igjen luker, spjeld og trekkventiler. Dessuten må du sørge for at ildstedet er lukket forsvarlig.  

  • Om feiing skal utføres fra feieluke, må du tilrettelegge for adkomst.      
  • Dersom ingen er hjemme ved feiing, må du som eier på forhånd ha bekreftet at det er klargjort for feiing.

Feiing omfatter feiing av pipeløp, kanaler, og røykrør samt uttak av sot. Dersom vi skal fjerne sot, må du som eier eller en som representerer deg være til stede. Hvis brannforebyggeren ikke kommer inn og får gjort denne delen av sitt arbeid, er du selv ansvarlig for å fjerne soten. 

Boligseksjonen skal sørge for behovsprøvd feiing av fyringsanlegg. Brannforebyggeren vil vurdere tilstand, mengde og type sot i fyringsanlegget og vil så settes en hyppighet for feiing.

Brannforebyggeren gir også veiledning om blant annet riktig fyring, slokkeutstyr, røykvarslere og rømningsveier.

For å ivareta en høy virkningsgrad på ildstedet og god utnyttelse av brenselet, bør ildsteder også feies ved behov. Feiing av ildsted er en ekstratjeneste som boligseksjonen utfører ved bestilling.

Varsel om tilsyn

Før feierseksjonen kommer for å feie eller føre tilsyn med fyringsanlegget, blir du som eier varslet med en SMS. I SMS-varselet står det en del informasjon som du eller din representant bør merke seg før tilsynet gjennomføres.

Slik ser meldingene ut:

Varsel om tilsyn med fyringsanlegg

Feierseksjonen ved Halden brann- og feiervesen kommer for å utføre tilsyn med fyringsanlegget i overnevnte adresse. Da dette er et lovpålagt tilsyn som må gjennomføres, ber vi eier eller representant for eier om å gjøre klart, slikt at feierseksjonen har uhindret tilgang til hele fyringsanlegget.

Brann- og eksplosjonsvernloven §34 - Tilsynsmyndighetens rett til adgang m.m.

Tilsynet omfatter kontroll av:

  • Fyringsanlegget (skorstein, ildsted og tilhørende tilkoblinger).
  • Endringer av anlegget fra tidligere tilsyn.
  • Veiledning om fyring og bruk av anlegget
  • Informasjon om generell brannsikkerhet i boligen
  • Videre vil det bli gitt informasjon om blant annet røykvarsler, slokkeutstyr og rømningsforhold.

Huseier må fremvise den nødvendige dokumentasjon for fyringsanlegget som tilsynsmyndigheten skulle finne nødvendig.

Dersom tidspunktet ikke passer, gi tilbakemelding snarest mulig slik at det kan avtales et nytt tidspunkt.

Tilsynet gjennomføres i medhold av lov av 14. juni 2002 nr. 20 Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (Brann- og eksplosjonsvernloven) §11 1. ledd, bokstav h, samt forskrift om brannforebygging (forebyggendeforskriften) av 17. desember 2015, nr. 1710, §§6 og 17.

 

Som huseier må du på oppfordring kunne fremlegge dokumentasjon som viser at ildsted er montert i henhold til monteringsanvisning (produktbeskrivelse)       

Brannforebyggeren vektlegger å informere om generell brannsikkerhet i bygget. Brannforebyggeren gir informasjon om røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsforhold, i tillegg til fyringsteknikk og fyringsvaner.

Kan du ikke være til stede selv ved tilsynet, kan du avtale med noen som kan slippe oss inn. Personen må kjenne boligen godt.

Etter gjennomført tilsyn

Etter besøket får du tilsendt en tilsynsrapport. Dersom det ble avdekket feil eller mangler (avvik), må disse rettes. Mer informasjon om dette står i rapporten.

Økonomi

Feiing og tilsyn er en lovpålagt oppgave som skal være selvfinansiert med feiegebyr. Kommunen kan derfor ikke kreve høyere avgift enn hva driften av tjenesten faktisk koster. Det kan dokumenteres at administrasjon og utførelse av tjenesten for fritidsboliger er mer ressurskrevende, og det legges derfor opp til noe høyere avgift for fritidsboliger.

Tilbakemelding

Har vi vært på tilsyn og du har fått en tilsynsrapport med mangler eller feil (avvik), er det fint om du sender oss en melding når mangler/feil (avvik) er utbedret.

Krav til stiger og feieplattform

Krav til veggstige - adkomst til tak

Før brannforebyggeren kommer må du som eier sørge for at veggstige er satt opp eller ligger klar på bakken nedenfor takstigen.

  • Stigen skal stå stødig og rekke ca. én meter over taket. Dersom det er fare for at stigen kan gli, må stige feste monteres for at løs veggstige skal kunne benyttes til adkomst. Stigen kan ikke settes direkte mot skorsteinen.
  • Stigen skal være av varig ubrennbart materiale. Stiger av jern eller treverk er ikke godkjent.

Dersom du ikke selv er i stand til å hente frem stigen, kan du kontakte brannforebyggeren for å få hjelp.

Krav til takstige - adkomst på tak

Der feiing foregår fra tak med helling, skal det være montert takstige – både for at brannforebyggeren skal kunne bevege seg trygt, og for å unngå skade på taket.

  • Alle bygg bygd etter 1989 (eller der det er lagt nytt tak) skal ha typegodkjent takstige montert etter monteringsanvisningen.
  • På bygg som er bygd før 1989 (og det ikke er lagt nytt tak) kan det benyttes gamle takstiger. Takstigen skal da være av ubrennbart, varig materiale og være festet til bærende takkonstruksjon. Stiger av jern og treverk er ikke godkjent.

Takstigen skal ligge inntil pipa og gå opp til mønet, eventuelt i overkant av pipa, slik at brannforebyggeren kan stå i takstigen (der det ikke er feieplattform) under feiingen.

Krav til feieplattform

  • Piper der minste høyde fra tak til toppen av pipa er over 1,2 meter må ha stige, feieplattform eller feieluke.
  • Stige og feieplattform skal være typegodkjent og montert i henhold til monteringsanvisning. Avstand til pipetopp skal ikke overstige 1,2 meter. Eventuell feieluke skal være montert i henhold til gjeldende krav.

Tips om fyring

Riktig fyring er viktig for å redusere forurensning og hindre pipebrann.

Fyr med tørr ved

  • Tørr ved gir høyt varmeutbytte av brenselet, lite sot i pipa og minimal forurensning.

Bytt ut eldre vedovner

  • Feiervesenet anbefaler å bytte ut eldre ildsteder til rentbrennende ildsteder. Det er både økonomisk og mer miljøvennlig.

Unngå rundfyring

  • Med ovnen full av ved og minimal trekk, blir det dårlig forbrenning. Det dannes beksot i pipa og denne kan ta fyr. Kullos kan i verste fall lekke ut i rommet og føre til forgiftning eller død.

Hvis pipebrann

  • Steng straks alle ovnsventiler og luker som fører til pipa. Vær spesielt oppmerksom på peisspjeld.
  • Ring brannvesenet på telefon 110.
  • Hold godt øye med loft og kjeller. Vær oppmerksom på eventuell røykutvikling ved etasjeskillene og steder der treverket kommer inntil pipa.
  • Slokking må overlates til brannvesenet.​

Montering av nytt ildsted

Installering av nye ildsteder/ovner skal meldes inn til brannvesenet uavhengig av brenselstype. Du kan benytte ildstedet så snart skjemaet er innsendt. 

Hvor ofte kommer feieren

Tidligere kom de på tilsyn minst hvert fjerde år. «Forskrift om brannforebygging» fra 1. januar 2016 sier at kommunen skal feie og føre tilsyn med fyringsanlegg ved behov.

Boliger med høyere brannrisiko vil til enhver tid bli prioritert, og dette fører til at noen boliger får tilsyn oftere enn andre. Det vil si, selv om du ser at feieren er på besøk hos naboen din, er det ikke sikkert vi skal besøke deg.

Om boligseksjonen (tidligere feierseksjonen)

Hovedgjøremålet for boligseksjonen (tidligere feierseksjonen) er å føre tilsyn med fyringsanlegg og feie skorsteiner i Aremark og Halden kommune. Dette er lovpålagte oppgaver, og eier plikter å gi feieren adkomst, slik at feiing og tilsyn kan utføres.

Tjenesten reguleres etter forskrift om brannforebygging §§ 6, 17 og gjelder både fritidsboliger og helårsboliger.   

Eiere av helårsbolig eller fritidsbolig med pipe/ildsted blir automatisk kontaktet på SMS eller post i forkant av feiing og tilsyn.

Feiervesenet inngår i brannvesenets forebyggende avdeling. Ved feiing og tilsyn skal brannforebyggeren alltid kunne fremvise legitimasjon.