VELKOMMEN TIL NYTT SKOLEÅR

Da er vi igang igjen og det var ekstra hyggelig å møte de nye 1.klassingene

Noen møtetidspunkt det er verdt å merke seg: 1.september kl 18:00 er det foreldremøte på Kulturscena for 8-10 trinn, mens 5-7 trinn har sitt foreldremøte 15.september kl. 18:00 på Kulturscena. 1-4 trinn har foreldremøte 6.september. Her vil det være en felles del på Elevtorget kl. 18:30-19:00. Lærerne på 1-4 trinn avgjør hvem som skal ha møte før/etter av 1-2 og 3-4. FAU møte 20.september på skolens personalrom. VELKOMMEN

1-10 trinn ble alle samlet i idrettshallen 1. skoledag. Her er mine notater som viser punkter jeg snakket om i ca 20 minutter: 

Opplæringsloven (skoleloven) for grunnskole og vgs

RETT/PLIKT (rett til opplæring og plikt til å ta imot opplæring)

Består av 16 kapittel. Nummerering/inndeling – paragraf

Kapitel 7 omhandler skoleskyss
Kapitel 10 omhandler personalet (skal ha utdanning)
Kapitel 11 omhandler brukermedvirkning. Skal ha elevråd.

Kapitel 9a Elevenes skolemiljø

Nulltoleranse mot krenking. Nulltoleranse betyr at det skal ikke skje, vi finner oss ikke i det, hvis det skjer….stoppes med en gang. Hvis vi ser det skjer kan vi bli litt sinte. At de som blir krenket sier det er ok hjelper ikke.

Krenking: Mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Krenking er slemme ting (erte, plage, dytte) – ikke snille ting. Mobbing er krenking flere ganger over tid. Diskriminering (gutt – jente, hudfarge, tro).

Hjelper ikke at noen sier det er greit at de/den andre dyttet. Kanskje de sier det fordi at vi eller andre ikke skal bli sinte. Ingen liker å bli dyttet. Husk nulltoleranse.

Selv var jeg ikke gammel før jeg forsto forskjellen på slem og snill. Bedre følelse å være snill enn slem. Liker bedre at folk er glad enn lei seg. Det er ikke lov å gjøre noen glad ved å plage andre.

Viktig å si ifra. Viktig å hjelpe de som ikke har det så bra. Rett/plikt – rett til å ha det bra plikt til å hjelpe. Handlingsplikt.

Tenk dere at dere har flyttet til et nytt sted – kanskje mamma eller pappa har fått jobb et sted langt unna der dere bodde før og nå er det din første skoledag på et nytt sted hvor du kjenner ingen fra før. Hvordan tror dere det føles? Vi har noen i dag som er helt nye her på skolen. Viktig at dere tar særlig godt imot nye elever og ansatte (de som jobber på skolen).

Vi forlanger mer av 10.trinn enn 1.trinn. Dere som er eldre må ta større ansvar for å være gode forbilder for de yngre. For eksempel skulle det ikke være nødvendig å gjenta beskjeder så ofte for 10.trinn som for 1.trinn. Har vi sagt det en gang så klarer de fleste i 10. å huske det – eks det jeg sa om krenkelser.

LÆRING
Øving er viktig. Alle som er gode i noe har øvd mye og øver mye. Når du øver på ting, blir det mer moro. Når ting er moro for man lyst til å øve mer. Motivert kalles det. Av og til stopper opp/vanskelig…..men når du omsider klarer det så er det stas. Du blir litt kry. Dette gjelder på mange områder (dataspill, idrett, skolefag osv).

Aremark skole skal fra dette året satse ekstra på å bedre elevenes utbytte av undervisningen. Nasjonale prøver og skriftlig eksamen (som er lik for hele landet – et årskull utgjør drøyt 60 tusen elever) sammenlikner elevenes resultater på de enkelte skolene. Det er lettere å være god når man er på et godt lag/skole og Aremark skole skal satse på å øke de faglige resultatene de neste årene…og vi trenger deres hjelp. Hjelpen vi ønsker er at alle skal bli bedre til å øve. Når dere blir eldre så øker vanskelighetsgraden i takt med kunnskapsnivået og mer øving må til. Jeg har tidligere sagt at en elev på mellomtrinnet bør bruke i snitt 20 minutter hver dag (unntatt lør/søn) på skolearbeid/øving, mens det økes til 60 minutter på ungdomstrinnet.

Skolen er en av grunnpilarene i det moderne velferdssamfunnet og et av delmålene som måler kvaliteten på hele landet. Skoleåret er nå i gang og vi må sammen sørge for at det på alle måter blir best mulig. Lykke til til alle oss.

MR Freeze på veien ut til alle som ønsker det og husk at avfallet skal i søpla.