Tirsdag 14. mai kommer de nye 1.klassingene på besøk. Da blir det møte med kontaktlærer, innskriving, møte med faddere osv. Det blir en spennende dag for både liten og stor og mai-været ser ut til å ta imot alle med strålende sol.

10.trinn kom opp i norsk i skriftlig eksamen. Det betyr en dag med hovedmål og en dag med sidemål. Eksamensdager blir 15.- og 16. mai.

Jeg har tidligere sagt at planlegging av nytt skoleår vil bli påvirket av eventuelle endringer som måtte komme. Skolen har gjort en ny gjennomgang av kontaktlærere for 1.-4.trinn for neste skoleår på bakgrunn av innspill fra foresatte. Jeg har i FAU-møte og i kommunestyret forklart at skolen satte opp kun to kontaktlærere på 1.-4.trinn på grunn av tilstedeværelse og ikke for å spare penger. FAU er tydelige på at de ønsker en kontaktlærer pr alderstrinn til tross for at noen da får kontaktlærer som jobber deltid. Ansatte på 1.-4.trinn har bidratt i denne prosessen og vi har kommet fram til følgene kontaktlærere: 1.trinn – Nina F. Andersen, 2.trinn – Mette M. Grønmyr, 3.trinn – Elisabeth Svarød og 4.trinn – Cathrine Gretland.

Ny opplæringslov trer i kraft fra 01.08.2024. Denne vil ha noen endringer innenfor spesialundervisning og innføring av tre nye begreper: Individuell tilrettelagt opplæring, personlig assistanse og fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler. De neste avsnittene er stort sett kopi av informasjon sendt ut til alle foresatte i Halden kommune i forhold til ny opplæringslov og spesialundervisning.

Individuell tilrettelagt opplæring
Elever har rett til individuelt tilrettelagd opplæring dersom de trenger det for å få tilfredsstillende utbytte av opplæringen. Individuell tilrettelagt opplæring angår selve opplæringen, det elevene skal lære i fagene. PP-tjenesten skal utarbeide sakkyndige vurderinger. Skolen skal deretter skrive enkeltvedtak, det skal utarbeides individuell opplæringsplan (IOP), og det skal rapporteres årlig på denne delen av opplæringen. Dette avviker lite fra slik det er i dag.

Personlig assistanse
Elever har rett til den personlige assistansen de trenger for å kunne delta i opplæringen og få tilfredsstillende utbytte av opplæringen. Med personlig assistanse menes praktisk hjelp og støtte for å kunne delta i opplæringen. Det kan også være behov for støtte og oppfølging på skolen i pauser og overganger. PP-tjenesten skal ikke utarbeide sakkyndige vurderinger om personlig assistanse. Det er skolen selv som må innhente nok informasjon til å gjøre faglige vurderinger og vurdere barnets beste rundt dette tiltaket. Det skal skrives vedtak om personlig assistanse, men det skal ikke utarbeides individuelle opplæringsplaner (IOP) eller rapporteres på tiltaket. Det er ikke noen krav til kompetanse på den som ansettes for å utføre personlig assistanse. Dette er en endring fra tidligere praksis og det ser ut som det ikke skal knyttes assistent like mye opp mot enkeltelever som tidligere.

Fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemiddel
Elever har rett til den fysiske tilretteleggingen og de tekniske hjelpemidlene de trenger for å kunne delta i opplæringen og få tilfredsstillende utbytte av opplæringen. Fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler handler om inventar, teknisk utstyr og programvare som er nødvendige for at elevene skal kunne delta og få utbytte av opplæringen. Det handler også om nødvendig opplæring for at eleven skal kunne bruke utstyret eller programvaren. PP -tjenesten skal ikke utarbeide sakkyndige vurderinger om fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler. Det er skolen selv som må innhente nok informasjon til å gjøre faglige vurderinger og vurdere barnets beste rundt dette tiltaket. Det skat skrives vedtak om fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler, men det skal ikke utarbeides individuelle opplæringsplaner (IOP) eller rapporteres på tiltaket. Dette avviker lite fra slik det er i dag.