...Aremark skole. Slik jeg ser det så trenger vi samtykke for å kunne legge ut filmen. Samtykkeinnhenting gjøres ved at jeg skriver en melding dere må svare på innen en gitt frist HVIS dere ikke samtykker. Er det noen som ikke vil, får vi vise filmene ved det neste foreldremøtet som gjennomføres på god gammeldags analog måte. Hvis det blir lagt ut digitalt gjøres det ved en link kun alle foresatte får. Linken gir tilgang til et område hvor skolen har mulighet til å se hvem som er inne. Jeg tenker dere kan ta opp, men henstiller til ikke å spre filmene videre.
Aldersblandet skole innføres som tidligere nevnt, fra august 2021. Følgende info ble på de siste møtene i Levekårsutvalget, SU/SMU og FAU:
Med budsjettkuttet som ble vedtatt i desember 2020 så var det klart at skolen måtte fådeles. Siden den gang har skolen jobbet med dette på flere plan. Den totale bemanningen blir redusert med ca 5 årsverk fra skolestart 2021/22. Nedbemanningen var delvis overraskende med tanke på foregående års budsjettbehandling og punkt 19 (I driftsbudsjettet kuttes det med to stillinger i Aremark skole med full virkning i 2021. Det er viktig at skolen vernes for ytterligere kutt i fremtidige budsjett). Inneværende skoleår ligger vi godt over bemanningsnormen og voksentettheten er stor sammenliknet med andre kommuner. Grunnen til dette er ikke flere ansatte, men færre elever. Skolens ledelse laget allerede i januar/februar en fullverdig timeplan for 2021/22 og fådelt skole for å se bemanningsbehovet. I regnskapet for 2020 har skolen satt opp det vi vet pr i dag ang kullene til og med de som er født i 2020.
Utviklingstida har blitt brukt mye til fådeling. Vi har hatt gruppearbeid, walk and talk og utarbeidet momenter vi vil jobbe videre med og spørsmål vi ønsket svar på. Vi har lært at aldersblanding er mindre negativt ladet enn fådeling (sitat Hanne Jevnaker). Derfor bruker skolen nå aldersblanding. Alle lærerne har lest boka «Nærmiljøskoler og aldersblanding». Boka er for øvrig tilgjengelig for lån på Aremark bibliotek. En av forfatterne er Hanne Jevnaker som har vært med oss på prosessen så langt. Vi ble gjort oppmerksom på boka gjennom kontakt med andre skoler som jobber med aldersblanding og en av de to veilederne vi har gjennom oppfølgingsordningen hadde også kjennskap til Hanne og arbeidet hennes. Hanne har vært skoleleder, forsker og lærer. Mesteparten av tida som lærer og skoleleder har hun vært på en 1 – 10 skole med ganske konstant elevtall på 125 de siste 10 årene. Skolen er med andre ord svært lik Aremark skole. Hanne hadde selv mest erfaring med arbeid i barneskolen, men hun satte oss også i kontakt med en lærer, Morten, i ungdomsskolen som hadde lang erfaring fra aldersblanding. Begge hadde også vært med i overgangen til aldersblanding. Ungdomsskolen vår hadde en egen digital økt med Morten hvor han svarte på spørsmål om stort og smått rundt aldersblanding.
Skolens ledelse har i hele prosessen hatt et tett samarbeid med Utdanningsforbundet.
09.04.2021 ble følgende info lagt ut på kommunes nettside i fredagsbrevet:
Skolen fådeles fra og med neste skoleår. Jeg har tidligere nevnt at dette skjer grunnet redusert elevtall. I forhold til det praktiske så driver vi med planleggingen nå. Pr. nå synes det klart at 1. og 2. trinn slås sammen. Det samme gjelder 3. og 4.trinn. Når det gjelder mellomtrinnet og ungdomsskolen så er vi litt i tvil. Her går vi videre med to muligheter enten full aldersblanding (5-7 og 8-10) eller en mellomløsning (5 og 6, 7, 8 og 9, 10). Slår vi tre trinn sammen blir det til sammen ca 40 elever og da kan man ev ha 5 - 7 A og 5 - 7 B. Vi får hjelp av en skole veldig lik oss (1. - 10.klasse og like mange elever) som gikk igjennom den samme prosessen for 8 - 10 år siden. Målet er å ha en timeplan ferdig rundt 17. mai. Da må alt være klart og derfor jobbes det mye rundt fådeling disse dager. Alle lærerne har blant annet lest en bok ("Nærmiljøskoler og aldersblanding") som omhandler temaet. En viktig faktor når vi ser på inndelinga av klasser er de sentrale læreplanene. Her er det i alle fag (unntatt matematikk) inndelt i hva eleven skal kunne etter 2. trinn, etter 4.trinn, etter 7.trinn og etter 10.trinn.
Info ble lagt ut etter at FAU ønsket oppdatering om hvor langt vi var i prosessen samt info etter hvert som ting blir avklart. Vi regner med å være klar i neste uke for inndeling fra 5. – 10.trinn slik at denne infoen kan gå til foresatte med fredagsbrevet 7. mai.
FAU har i gårsdagens møte sagt: FAU ønsker informasjon ang. aldersblanda skole, i møteform, så raskt som mulig. Der vi ønsker at Hanne Jevnaker, forfatter av boken «Nærmiljøskoler og aldersblanding» deltar, for å kunne svare på spørsmål fra foreldre/foresatte, med representanter fra skole og kommune.
Aldersblanding neste skoleår blir som følger: 1 – 2 trinn er en gruppe/klasse, 3 – 4 trinn er en gruppe/klasse, 5 – 7 trinn er to grupper/klasser (halvparten av hvert alderstrinn i hver sin gruppe/klasse), 8 – 9 trinn er en gruppe/klasse og 10 trinn er en gruppe/klasse (ungdomsskolen deles etter samme mønster som mellomtrinnet fra og med skoleåret 2022/23). Slik det ser ut nå blir det Gruppene på mellomtrinnet deles inn av skolen. Vi tilstreber at søsken ikke kommer i samme gruppe, men utover dette vil det kun være pedagogiske hensyn som legges til grunn når kontaktlærerne ser på inndelingen for neste skoleår. Foreløpig tas ressurssparing fra andre fag enn norsk, engelsk og matematikk. Det betyr at vi legger like mange timer i disse fagene som dette skoleåret og for eksempel parallell-legges norsktimene på mellomtrinnet slik at det blir tre norsklærere på de to gruppene.