Som nevnt i forrige fredagsbrev har elevene jobbet med uke 6 denne uka. Blant annet har 5.-7.trinn snakket om forelskelse, legning, seksualitet, og grenser. De har jobbet med hvilke følelser man får og kan ha i puberteten, hvordan bearbeide de, hvordan forelskelse kan være. De har også snakket grundig om det med grenser. Hva det betyr å ha grenser, og hvordan og hvorfor vi skal respektere dette. 8.-9.trinn har sammen med Linda Z, Visar og Emilie jobbet med "Kommunikasjon og algoritmer." Gjennom to ulike leksjoner har de gitt elevene verktøy til å kjenne seg trygge i seg selv, og lært om hvordan de praktiserer god digital dømmekraft. Vi har rettet kritiske blikk på trender i sosiale medier, samt reflektert over hvordan ulike fremstillinger av kropp kan påvirke oss. Vi har hatt mange gode samtaler og refleksjoner rundt skjerm og digital dømmekraft.
Helsesykepleier Gunhild har sendt meg følgende melding til fredagsbrevet: Denne uka har skolen arbeidet med uke 6 som er et opplegg fra sex og politikk. Jeg har fått delta i 1-2 klasse der vi hadde samtaler om kroppen vår og hvordan vi kan hjelpe den å holde seg frisk. Elevene hadde mange fortellinger om spennende aktiviteter som de deltok på og noen om når de ikke hadde vært friske. Elevene smilte når de snakket om aktivitetene sine, og vi fikk snakka om at når vi bruker kroppen vårs og er sammen med andre blir vi gladere og har det bedre. Vi fikk snakket om bakterier og virus og det å huske å vaske hendene etter man har vært på toalettet, og før man skal spise. Elevene fortalte om håndvasksangen. Det var en fin humørfylt gjeng.
I dag har det vært vaksinering for 10 trinn. I 10. trinn får ungdommene påfyll av vaksine mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt. Dette er siste dose i barnevaksinasjonsprogrammet. Denne vaksinen har en holdbarhet på 10 år, og bør regelmessig tas gjennom livet. Alle vaksiner registreres i SYSVAK (Nasjonalt vaksinasjonsregister). Man kan lese egne/barnas vaksiner inne på egen side på HelseNorge. Vaksinasjon og at vi har gode vaksinasjonstall er viktige for å holde sykdommer borte fra befolkningen. Nasjonalt er det sett på vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse at det er store variasjoner på vaksinasjonsdekningen, fra 30 – 80 prosent i ulike kommuner. Det kan være mange faktorer til at oppslutningen rundt vaksinen er lav. Nasjonalt arbeides det med å få den inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Politikerne i Aremark har derfor vedtatt at 10. klasse og elever på vgs skal få denne vaksinen gratis. For å kunne gi vaksiner utenom barnevaksinasjonsprogrammet må den/de med foreldreansvaret godkjenne vaksinering. Her arbeider jeg litt med hvordan vi formelt skal gjennomføre, og ser for meg at det vil bli et tilbud på skolen i løpet av mai.